Matkulturen i olika delar av Italien

Nu kanske behovet av att resa till Italien inte känns så pockande, när vi har så många suveräna italienska restauranger här hemma i Sverige. Men vi tänkte ändå skriva några rader om hur mattraditionen skiljer sig i olika delar av Italien, så här kan du samla på dig några värdefulla tips om vad du ska äta var i det avlånga landet.

Syd

1314774966785I söder finner du mat som i högre utsträckning är inspirerad av Medelhavet. Mycket fisk, gärna sardeller, mycket skaldjur. Rikligt med salt. Mycket sallad, gärna tomater och givetvis rikligt med olivolja. Det är till viss del den södra italienska maten som vi svenskar förknippar med italiensk mat. Maten är ofta mindre fet i södra Italien, utan tunga såser och tillbehör.

Norr

I norra Italien märks det att vi är närmare exempelvis Österrike. Här är maten tyngre, gärna potatis, risotto och pasta. Alltid bröd till varje måltid. Klimatet är även kallare i norra Italien vilket gör värmande rätter som grytor populära. I dessa har man ofta olika typer av kött och baljväxter.

Mellersta Italien

I centrala Italien kan matvanorna skifta i större utsträckning än i resten av landet. Nära kusten äter man mycket fisk, bland annat en fisksoppa som finns i många varianter, men där alla innehåller minst åtta olika sorters fisk. Nära skogsområdena äter man mycket vilt som exempelvis hare och vildsvin som gärna tillagas på kol.

Gemensamt för alla Italiens regioner är dryckesvalet. Det märks att Italien är världens största vinproducent för vin är det naturliga valet till alla rätter och måltider. Naturligtvis i måttliga mängder. Våga fråga och prova nya smaker när du får chansen. Risken att få ett osmakligt vin är nog absolut minst i Italien om man jämför med resten av världen. Besök gärna en vinodling om du passerar, ofta är det bara att svänga av och utforska.