Klassiska italienska maträtter

Det finns ett antal maträtter du nästan alltid finner på en italiensk meny, så kallade säkra kort. Italian-Food1Som jag nämnt tidigare är råvarorna en viktig aspekt vid italiensk matlagning. Ofta låter kockarna innehållet få smaka, och kryddar lätt utan att maskera smaken av råvarorna. Därför kan vissa italienska maträtter låta en aning trista, men jag kan försäkra att så inte är fallet. Nedan listar vi vanliga Primi piatti och Secundi piatti.

Maträtter du alltid kommer att finna på en italiensk meny

Pizza

Kanske tänker du inte längre på att rätten är italiensk, då vi svenskar gladeligen äter den så ofta att den nästan känns svensk. Men Pizzan är italiensk och serveras med eller utan tomatsås, men alltid med riktigt med färskt pålägg, gärna fisk och skaldjur.

Pasta

Kanske lite samma känsla som med pizzan: Man glömmer nästan bort att rätten är från Italien när den är så vanligt förekommande här i Sverige. Restauranger serverar ofta hemgjord, nygjord pasta med mustiga såser till, gärna med svamp eller ostar, exempelvis gorgonzola.

Risotto

Risotto är en rätt gjord på ris som kokats i kryddor och vitt vin. Ofta innehåller den skaldjur som räkor eller musslor.

Ravioli

Även denna rätt består av pasta. Ravioli är pastakuddar som fyllts med innehåll, ofta köttfärs eller ost. Ibland serveras den i en sås eller i en pesto.

Som du kanske redan tänkt är den italienska maten ganska mättande. Många rätter, mycket ris och pasta, och gärna bröd till varje rätt. Det är kanske därför inte så märkligt att glass är en vanlig efterrätt, eller gelato, som det heter på italienska. Lätt och mjuk slinker den ner utan att ta upp för mycket plats i den fulla magen. De allra flesta italienska restaurangerna gör sin egen gelato och det passar ofta alldeles utmärkt med lite söt glass för att fullända den tunga måltiden.