Italiensk mat i södra Sverige

lund-cathedral-600x400I södra Sverige har den italienska maten blivit extra populär, Ingen vet riktigt varför, kanske för att södra Sverige är mer mångkulturellt än exempelvis Västsverige. Kanske för att klimatet är något mildare, eller kanske helt enkelt för att södra Sverige geografiskt sett ligger närmare Italien och dess fantastiska kokkonst. Vi tänkte därför nu lista de mest populära italienska restaurangerna nere i södra Sverige, närmare bestämt i Lund.

italia-ilristorante

På detta populära ställe i Lund har man vågat prova något som är relativt nytt i det italienska köket, nämligen att blanda frukt i maten. Visserligen har lufttorkad skinka och melon ofta serverats tillsammans, men här tar man det till en helt ny nivå. Fikon i rödvinssåsen, päron och torkad frukt här och där på andra håll i menyn. Modigt och välsmakande!

Vill passa på att rekomendera limoncelloglassen i dessertmenyn. Limoncello är en mycket söt likör gjord på citron, som ofta serveras efter en tung måltid som sista rätten, Digestivi. Men här kan man då alltså få den i glassform.

Gattostretto

Gattostretto är ett smultronställe som ligger ovanför Drottens kyrkoruin. Du kan faktiskt besöka ruinen på väg till toaletten en trappa ner under lokalen under ditt besök. Med influenser från Rom och Toscana blir restaurangen ett självklart val om du är ute efter italiensk mat i Lund. Under kvällarna serveras högklassig mat men under dagen har Gattostretto öppet som fik. Missa inte deras utmärkta hemgjorda italienska bakverk och fantastiska kaffe om du skulle ha vägarna förbi! Kvällstid är dock restaurangen mycket populär och det kan vara en bra idé att boka ett bord för att garantera att du får äta din middag på Gattostretto. Restaurangen har utmärkt service och lämpar sig även för större sällskap. Personalens breda kunskap om öl och viner gör det till ett säkert kort att prova något nytt och spännande.