Den italienska menyn

Det kan vara bra att känna till att den italienska menyn är uppbyggd på ett annat sätt än exempelvis den svenska. Här kan du läsa om detta så att du har full koll nästa gång du glider in på en italiensk restaurang.

veggiecollageAperitif inleder den italienska menyn och är helt enkelt en fördrink, en aptitretare. Vanligt exempel på denna är Dry Martini, som är en ginbaserad drink som serveras med oliver i.

Sedan följer Antipasti. Viktigt att denna rätt betraktas som en första rätt, och inte en förrätt. Däremot är antipasti ofta något lättare än efterföljande rätt. Sallader, marinerade grönsaker och plocktallrikar med exempelvis charkuterier och ostar är vanliga exempel på antipasti. Bröd. gärna vitlöksbröd, serveras till måltidens alla rätter.

Efter det har vi Primi Piatti. Portionerna av denna rätt brukar vara små, eftersom syftet inte är att äta sig proppmätt, utan att stilla hungern i väntan på huvudnumret. Det är vanligt med soppa, sallad eller varför inte en risotto.

Nu kommer vi till Secondi Piatti, som vi kan jämföra med Sveriges varmrätt. Här serveras ofta fisk, fågel, kött eller skaldjur och rikligt med sallad till. Det naturliga dryckesvalet är vin. Rött eller vitt, beroende på om kött eller fisk serveras.

Efter Secondi piatti kommer Dolce. Det är italienska för ”något sött” och rätten består ofta av några goda ostar, eller ett litet bakverk, exempelvis den italienska paradefterrätten tiramisu som bland annat består av krossade italienska kex, färskost och kaffe.

Till sist har vi Digestivi. Vad syftet är kanske hörs på namnet: att underlätta matsmältningen. Ofta består ”rätten” av en söt likör som Amaretto.

Att man väljer att ha så många rätter pekar på hur stor del av livet måltiden är i Italien. Det är då familjen samlas och umgås och man sitter gärna hela kvällen runt matbordet och äter, pratar och skrattar.